Οι μονώσεις ταρατσών στην Πάτρα αποτελούν μονόδρομο για τις κατοικίες και τους επαγγελματικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή. Το κλίμα της Ελλάδας έχει πολλές βροχές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι ταράτσες να επιβαρύνονται με πολύ νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι μονώσεις ταρατσών είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για να προστατευθεί το εσωτερικό του σπιτιού από την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι επαγγελματίες το ίδιο αποτέλεσμα. Μία κακοτεχνία στην ταράτσα μπορεί να προκύπτει πιο φθηνή για τον ενδιαφερόμενο, όμως εν τέλει θα οδηγήσει όχι μόνο σε μεγαλύτερα κόστη, αλλά και σε περαιτέρω φθορά της κατοικίας.

Γιατί είναι απαραίτητο να μονωθεί η ταράτσα;

Δεν είναι τυχαίο που η μόνωση ταράτσας έχει εξελιχθεί σε μία ολόκληρη βιομηχανία μεθόδων, υλικών, αλλά και επαγγελματιών. Πρόκειται για μία βασική, στρατηγική κίνηση που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής σας.

Οικονομία και μονώσεις ταρατσών Πάτρα

Η εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει από μία ταράτσα με μόνωση μπορεί να σας εντυπωσιάσει. Η επιφάνεια της ταράτσας είναι τεράστια, οπότε δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μεταφερθεί η εξωτερική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι μας.

Με μία καλή μόνωση στην ταράτσα μπορούμε να διατηρήσουμε σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία του χώρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση σε ενέργεια για να ζεστάνουμε το σπίτι το χειμώνα, αλλά και να το δροσίσουμε το καλοκαίρι. Αυτό αφορά οποιοδήποτε μέσο θέρμανσης κι αν χρησιμοποιήσουμε, από aircondition για το καλοκαίρι, μέχρι σόμπες ή καλοριφέρ για το χειμώνα. Μιλάμε για μείωση μεγαλύτερη από 60% στα κόστη θέρμανσης και ψύξης με μόνωση ταράτσας σε σπίτι στην Πάτρα.

Θέματα υγείας

Η υγρασία είναι μεν μια φυσική κατάσταση, η οποία όμως μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, αν την έχουμε στο σπίτι μας σε μόνιμη βάση, λόγω απουσίας μόνωσης στην ταράτσα. Μούχλα και μύκητες αναπτύσσονται χάρη στην παρουσία της υγρασίας, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πλήθος αναπνευστικών προβλημάτων και αλλεργίες. Ακόμη, η υγρασία στην ατμόσφαιρα συχνά οδηγεί σε ρευματισμούς για ανθρώπους άνω των 30 ετών, ενώ δεν είναι σπάνιες και οι δερματοπάθειες.

Προστασία της κατασκευής στις μονώσεις ταρατσών Πάτρα

Με τη μεγάλη πλειοψηφία των σπιτιών στην Πάτρα να είναι από μπετόν, η απουσία μόνωσης στην ταράτσα συνεπάγεται προβλήματα υγρασίας. Την υγρασία δεν θα τη νιώσουμε μόνο στο σώμα μας και στην υγεία μας, αλλά θα τη δούμε να βλάπτει και το σπίτι μας. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, όπου θα εμφανιστούν μαυρίλες ή θα σκάσουν οι τοίχοι, όσο περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ζημιά στα υλικά της ταράτσας και των γύρω τοίχων. Αυτό σπάνια θα οδηγήσει, βεβαίως, σε δομικό πρόβλημα, όμως προκύπτουν επιπλέον κόστη για σοβατίσματα και ακόμη περισσότερα για ένα “υγιές” σπίτι σε περίπτωση που θέλουμε να το νοικιάσουμε ή να το πουλήσουμε. Και σε αυτή την περίπτωση η πρόληψη είναι το παν…

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να μονώσω την ταράτσα μου;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με εύκρατο κλίμα, που πλέον αντιμετωπίζει πολύ θερμά καλοκαίρια. Όσον αφορά τους χειμώνες, αυτοί είναι αρκετά… απρόβλεπτοι τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, ο καιρός είναι βασικό στοιχείο για την απόφασή μας να μονώσουμε την ταράτσα μας. Αυτό καλύτερα να γίνει το καλοκαίρι, όταν και η ταράτσα θα έχει “στεγνώσει” από την υγρασία που απορρόφησε τον χειμώνα, ενώ και το έργο των επαγγελματιών θα είναι πιο γρήγορο και πιο εύκολο.

Τι υλικά να επιλέξω για μόνωση ταράτσας στην Πάτρα;

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εταιρείες που δημιουργούν αξιόπιστα υλικά για τη μόνωση μιας ταράτσας. Κάθε περιοχή στην Ελλάδα τείνει να χρησιμοποιεί μερικά από αυτά τα υλικά με βάση τις εκάστοτε συνθήκες. Ωστόσο, οι επιλογές ποικίλουν με βάση το ίδιο το κτήριο, αλλά και την οικονομική δυνατότητα του ενδιαφερόμενου. Μπορείτε να δοκιμάσετε από υαλοϋφάσματα, μέχρι υλικά συμβατικής μόνωσης ή ασφαλτόπανα. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό που θα προτείνει την ιδανική λύση για την περίπτωσή σας. Πρόκειται για μία ευαίσθητη και σημαντική παρέμβαση, που δεν αξίζει να ρισκάρετε κάνοντας κάτι μόνος ή με κάποιον επαγγελματία, που δεν έχει εξειδίκευση.